resten av Sverige

Nu när jag studerar politik känns det och ter det sig säkert väldigt naturligt att intressen för svensk landsbygdspolitik väcks. Men, det var faktiskt innan jag började fördjupa mig i svensk politik som Po Tidholms serie ”resten av Sverige” började visas på svt. Jag blev helt bänkad av hans serie och trollbunden av hans skickliga gestaltning av vad som hänt och sker med Sveriges landsbygder.

resten-av-sverige-svt-play-jpg.jpg

Serien fick en del kritik, samtidigt som den också gjorde precis det den ville – startade en debatt. Vissa anser att den var för vinklad och visade enbart en del av hela bilden, vilket är rätt skickligt gjort av Po enligt mig.

resten-av-sverige-01.jpg

Jag är uppvuxen i en storstad och har väl egentligen inte tolkningsföreträde, men däremot har jag en familj där två generationer från mig växte upp i mindre städer. Jag minns tråkiga timslånga möten i hembygdsgården som jag envisades vara med på när jag inte ens fyllt tvåsiffrigt. Det finns en speciell plats i mitt hjärta tillägnat Sveriges skogar och naturliv, och det har alltid funnits en dröm om att flytta ut från storstaden.

160925_resten_av_sverige4Samtidigt är jag väldigt tudelad – jag älskar det kulturella livet i Stockholm, stökiga tapasbarer, trånga livespelningar, sena timmar på en uteservering, strosandet en helgmorgon… Ibland känns det omöjligt att ha båda när mitt hjärta sträcker sig från Stockholm 98 mil upp till Vindelfjällen.

Jag har nog en delvis förskönad bild av landsbygden, en delvis tudelad och en delvis inskränkt – men jag känner verkligen för den.

”I 20 år har jag skrivit om landsbygd och avfolkning, och jag undrar fortfarande hur det kan vara så tyst när ett land faller i sär.” Po berättar att han under tre timmar ska ”leta efter den landsbygd vi kommer ifrån, det ödeland den sakta förvandlas till”.

Titta på serien!

https://www.svtplay.se/resten-av-sverige

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s